Vad är det med Hollywood och svenska skådisar?

Det finns ett fåtal svenska skådisar som har lyckats göra karriär på andra sidan Atlanten. Lite närmare i tiden har vi t.ex. Stellan Skarsgård och Peter Stormare som båda varit med i ett större antal Hollywoodproduktioner. Men det har ändå varit ganska skralt på den fronten.

Men håller något på att hända? Kanske. Malin Åkermark fick ju väldigt mycket positiv kritik för sin roll i Watchmen. Och i december förra året fick vi den (shockande?) nyheten att Mikael Persbrandt blivit uttagen till att spela Beorn i Peter Jacksons The Hobbit (Bilbo). Det är iofs inte en huvudroll, men väl en viktig biroll. Vi får bara hoppas att det går bättre än med Tre Solar. Jag kommer ihåg när jag satt på biografen och trailern för Tre Solar kom upp. Persbrandt stod där med långt hår och uppsträckta händer. Hela salongen brast ut i skratt. Men Jackson vet förhoppningsvis vad han gör.

Någon annan som brukar veta vad han gör är Ridley Scott. Han har nu castat allas vår egen Noomi Rapace till huvudrollen i hans nästa film Prometheus. Det är helt klart de enorma framgångarna för Män som hatar kvinnor som banat väg för Rapaces framgång. Personligen känner jag mig mer förhoppningsfull inför detta projekt. Rapace kan faktiskt vara riktigt bra och Scott, även om han ibland är ojämn, har ändå en imponerande meritlista bakom sig med några av tidernas bästa filmer.

Intressant nog ska tydligen Prometheus vara placerat i samma universum som Aliens-mythoset. Det känns riktigt bra. Förhoppningsvis kan vi äntligen få en bra aliensfilm, den första sedan Aliens 3. Rapace har iofs ett enormt jobb framför sig om hon ska komma i närheten av Sigourney Weavers Ripley. Men hoppas kan man alltid.

6 comments
 1. Det är kul när de blir framgångsrika även utomlands, speciellt när de är så bra som Rapace. Synd bara att vi fortfarande talar om Hollywood där nyskapande och andra intressanta ord inte finns med på dagordningen.

 2. Ska bli spännande att se hur Rapace sköter sig i kommande filmen 🙂 Hon är sinnessjukt vacker och verkar vara väldigt skärpt också.

 3. @NuYu: Visst är det sant att Hollywood inte direkt har nyskapande och innovation som sina ledord. Men det finns ändå undantag. T.ex. tyckte jag att Inception från i somras var en riktig lite pärla. Det finns andra exempel också, Dark City, Fight Club, K-Pax. Eller vad är det du menar med innovation? Vad skulle du vilja se?

  @Monika: Skärpt är hon definitivt. Grymt skärpt. Och jag tror att hon kommer att göra bra ifrån sig. Jag tror hon har det i sig att kunna bli en av de riktigt stora. Vacker? Det är en väldigt subjektiv fråga. Jag skulle nog snarare kalla henne för…. ”vass.” Men vi har alla olika kriterier för skönhet.

 4. Jag har inte sett K-Pax, men ingen av de andra skulle jag direkt kalla innovativa. Bra, absolut (okej i Dark Citys fall), men inte innovativa. Det handlar mest om att de inte vet hur du kommer bort från det övertydliga, från ett narrativ som är allt annat än intressant i längden, hur de väljer att lägga upp foto och scener. Jag tror inte jag blivit överraskad av någon Hollywood-film sedan… minns inte.

  De gör ibland väldigt bra filmer, men de gör inte speciellt intressanta filmer eftersom den underliggande mentaliteten inte tillåter det. Sådant av författarens tankar och liknande som framkommer mellan raderna, om du ska jämföra med texter.

 5. @NuYu: I sådana fall använder du termen ”innovativ” för att beskriva när man vågar vara mer experimentell med den narrativa tekniken. Jag skulle vilja påstå att innovation kan finnas på bra många fler områden. Avatar som var en av de minst nyskapande filmerna någonsin, rent narrativt sett, var ändå en otroligt innovationsrik film. De gjorde saker som aldrig gjorts förut.

  Hollywood har också gjort en del narrativa experiment. Jag minns när jag såg Pulp Fiction första gången (för en väldig massa år sedan) där filmen inte är klippt i kronologisk ordning eller gamla Sliding Doors där en händelse utlöser två alternativa tidslinjer som vid några tillfällen till och med blandar sig med varandra. Dessa exempel är dock, trots sin för den tiden ganska radikala omstrukturering, långt ifrån hur experimentellt man skulle kunna göra det. Det finns väldigt mycket mer potential som inte utnyttjas. Det har du helt rätt i.

  Hollywood gör inte den sortens grejer, av en enda enkel orsak. De vill tjäna pengar. De vill inte förvirra sina tittare, utan bara berätta bra historier, därför följer de konventionerna. Vill man se mer experimentella narrativa strukturer får man gå till konstfilmen. Den finns där för den klientel som är intresserad av sådana saker.

  Jag är lite nyfiken. Hur ställer du dig till en film som Donnie Darko.

 6. Det är klart det finns innovation inom andra områden, men jag vet inte på vilket sätt Avatar gör något nytt. Jag kanske använder ordet fel men jag ser ingenting i den filmen som är innovativ.

  Du kan räkna med specialeffekterna och allt. Oavsett om det ses som innovativt i vissa fall kan jag inte se hur det gör något nytt. Det förstorar bara det som finns, eller förändrar det lite. I mina ögon är det inte innovativt.

  Sliding Doors verkar vara en intressant film.

  Pulp var åtminstone för Hollywood något fräsch. Det är dessutom en film som fungerar än idag. Inget mästerverk men definitivt väldigt bra.

  Det är klart Hollywood gör det de gör av anledningarna du nämner, och just därför är det sällan speciellt intressant film. Det finns såklart undantag, det finns det alltid.

  Donnie Darko. Jag tänker inte säga mindblowing men ganska smart, intressant på flera punkter. Men i viss mån är det också en film som försöker krångla till det mer än den behöver. Fast det var i och för sig ett tag sedan jag såg den.

Comments are closed.