författande

25 frågor om mitt skrivande – del 1

författande

Liza på Språkmakargatan har konstruerat en rolig liten enkät om skrivande. Jag brukar i vanliga fall inte göra sådana här ”enkätkedjebrev” men denna var oemotståndlig. Jag publicerar de första 13 frågorna idag, och de resterande 12 imorgon.

1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?
När jag var runt fem brukade jag gå in till vår granne och läsa ur deras enorma samling av Lucky Luke och Astrix & Obelix. Jag kunde redan de olika bokstäverna, så jag satt där och tittade på serietidningsbubblorna och började ljuda ihop orden. Plötsligt kunde jag läsa. Och när jag kunde läsa kunde jag också skriva.

2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?

Jag gillade att skriva uppsatser. Mitt problem var alltid att hålla mig inom det maximala sidantalet. Jag kunde lätt skriva det dubbla. Men vad exakt definieras som skoltiden? På högskolan skrev jag en analys av gudsbegrepp och apokalyps inom japansk anime som jag är ganska stolt över. 🙂

3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt?

Jag tror mig faktiskt vara duktig på båda två. 😉

4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.

Nej. Aldrig intresserat mig. Visserligen är jag stundtals mycket introspektiv, men då jag som människa befinner mig i ständig förändring – och funnit att det är gott så – har jag aldrig haft något intresse av att nedteckna stela minnesbilder av vem jag var vid vissa tidpunkter.

5. Har du en “skrivförebild”? Vem?

Många. Väldigt många. Lois McMaster Bujold, David Brin, Katharine Kerr, Stephen Donaldson, Ian M Banks, etc…

6. Vänsterhänt eller högerhänt?

Höger.

7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller för hand?)

Oj, många frågor i en. Jag tror jag punktar upp dem:

  • Jag skriver snabbt. Ofta (men långt från alltid) flödar texten fram ur fingrarna. Scenen utvecklas, svajar, förändras och kristalliserar sig.
  • Jag kontrolläser inte under skrivandet. Det gjorde jag i början, men lärde mig snabbt att släppa och gå vidare. Istället gör jag en första redigering dagen därpå, när jag kan se texten med fräscha ögon.
  • Jag skriver bäst under deadline. Lite lagom stress är bra för min kreativitet.
  • Jag har alltid svårt att begränsa mig. Mitt tyngsta redigeringsarbete ligger alltid i att behöva sitta och plocka bort.
  • Skriver alltid på dator. Dels kan man manipulera texten direkt, sedan tar det för lång tid att skriva för hand.

8. Vilken av dina texter som du har skrivit under årens lopp är du mest nöjd med?

Jag måste säga att det är Drakhornet, min debutbok som kommer ut nu under våren. Aldrig förut har jag gjort ett sånt grundligt arbete. Inte bara att skapa världen, finna karaktärerna, faktiskt skriva hela boken, utan dessutom att redigera den, igen, och igen och igen. Inget annat textarbete jag gjort kommer i närheten av antal timmar och liter av kreativt svett.

9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!

När man är inne i en berättelse eller en scen som man brinner för så är det alltid så. Man är liksom ”in da zone!”. Sedan finns det kapitel som man vet att man måste skriva (för att få berättelsen att hänga ihop) men där inspirationen tryter. Då får man helt enkelt parkera rumpan framför datorn och skriva ändå. Orden måste ut.
10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?

Nej faktiskt inte. Då har jag alltid låtit det vila ett tag, spelat lite dataspel, läst något, eller skrivit på något annat. Enligt min erfarenhet är skrivkramp inte så mycket just kramp, utan att man kommit till ett avsnitt i berättelsen där man känner att den narrativa strukturen inte riktigt bär. Då har man ett strukturellt problem. Då måste det få vila lite, så ens undermedvetna, och senare ens analytiska del av hjärnan kan lösa det.

11. Har du någon gång läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?

Jag önskar att jag hade skrivit The Last Question av Isaac Asimov. Varför? För att den är fullständigt briljant! Speciellt med tanke på att den skrivs 1956.

12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv) ?

Jag är lite allätare. Blogginlägg är kul. Likaså noveller, för det finns saker man kan göra i det formatet som inte går att göra annars. Men det roligaste är självklart att greppa tjuren vid hornen och skriva på en roman. Det är den stora utmaningen.

13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?

Jag har fått så mycket respons av så många olika personer att de alla börjar flöda samman i ett enda blurr. Men varje liten pusselbit har jag gjort att jag kunnat bli en bättre författare. Jag är oändligt tacksam till alla som har gett mig stöd, tankar och konstruktiv kritik.

3 comments
  1. […] « 25 frågor om mitt skrivande – del 1 […]

  2. Intressanta svar på intressanta frågor! 🙂
    Jag fortsätter med del 2 imorgon, känner att jag besökt din blogg alldeles för lite.

  3. @Mattias Andersson: Tack så mycket. Glad att du fann det intressant. Brukar du skriva grejer själv? Eller bara allmänt intresserad av skrivandets glada (och galna) konst? 😉

Comments are closed.