Spindelmannen är död – länge leve Spindelmannen!

Så blev det aldrig någon fjärde Spindelmannenfilm med Tobey Maguire. Personligen gör det mig inte så mycket. Det känns som att den triologi som Sam Raimi skapat räcker och är tillräcklig i sig själv. Dessutom nådde tredje filmen inte riktigt upp till de två första och risken var att en fjärde film hade sänkt sig ytterligare.

Istället satsar tydligen Marvel på en omstart av hela sagan. För de kan ju inte låta en så het superhjälte som spindelmannen ligga på hyllan. Här finns pengar att tjäna!

Jag är ingen expert på alla olika varianter av spindelmannen. Inom serietidningsvärlden finns det så många varianter och så många omstarter av spindelmannen att man blir helt snurrig. Men med mina magra kunskaper så känns det ändå som att de hämtat inspiration från Ultimate Spiderman-tidningarna.  Detta var en tidningsomstart som kom så sent som 2009, med en ungdomligare, mer mangalik stil på allas vår spindel.

Det har släppts en första trailer på den nya filmen. Det känns som att de siktar in sig ännu mer på tonåringarna i och med att Peter Parker har blivit märkbart yngre och går på High School.

Vi får väl se hur det går. Jag är bara rädd för att den nya filmserien (för det kommer garanterat att bli en serie) inte kommer att bli lika mörk och bister som Raimis filmer var när de var som bäst. Jag är rädd att de blir amerikanskt tonårsanpassade, med glättig romantik och pastellfärger.

Men trailern bjuder i alla fall på lite härliga sug i magen. Vi får tro och hoppas att den nya regissören Marc Webb vet vad han pysslar med. Håll till godo!

8 comments
 1. Om man döper sin film till The Amazing Spider-Man så antar jag att man tar sin huvudsakliga inspiration från Amazing-universumet (till skillnad från till exempel Ultimate). Jag skulle bli rätt förvirrad om så inte var fallet. Jag har väl inget direkt emot Ultimate-universumet, men jag har växt upp med Amazing och skulle förmodligen bli redigt förvirrad om alla hjältar och skurkar hade helt andra ursprung än jag mindes, och helt andra personer överlevde eller dog.

  Spindelmannen startade ju trots allt i tonåren, och har bara blivit lite äldre med tiden. Om man går tillbaka till början, även i Amazing-universumet, så hamnar man ungefär där filmen är. Så förhoppningsvis blir den inte alltför förvirrande.

  Ja, jag är en serietidningsnörd. 😛

  Det ska bli intressant att se hur de gör filmen. Jag är inte särskilt intresserad av just high school-Peter Parker (eller när under hans skolgång filmen än utspelar sig), men jag läste en intressant text om vad som fattats hos Sam Raimis filmer: den ostiga humorn. Det var några år sedan jag såg de tidigaste filmerna, men vad jag kan minnas håller jag med helt och fullt. Humorn var någonting som förra årets Spindelmannenspel fick till väldigt bra, vilket var en av anledningarna till att jag verkligen fastnade för det. När jag växte upp så var det ett av Spindelmannens definitiva kännetecken; att han studsade runt och förbi bovarna, och drog smådåliga skämt. Det var det som, när saker och ting så småningom blev mörkare (som med den svarta dräkten, som dök upp i förra filmen), skapade den perfekta kontrasten.

 2. Tummen upp för Mirror’s Edge. Tummen ner för resten. Tio år är alldeles för tidigt för en remake/reboot/whatever.

 3. @Sebastian Åkerberg: Vad skönt att få en kommentar av någon som kan det här mycket bättre än jag. 🙂 Och jag håller med dig. Det vore logiskt om den var baserad på Amazing-tidningarna, då den heter ”Amazing Spiderman”. Så tänkte jag också … tills jag hittade den här artikeln.

  http://splashpage.mtv.com/2010/02/18/brian-bendis-meets-with-spider-man-movie-team/

  Men det är iofs gamla nyheter. Det kan ju hända att de övervägde en ultimate-variant under 2010 men sedan la det på hyllan och satsade på en mer Amazing. Vilken skillnaden nu blir i praktiken. 😉

  Men lite mer ostig humor vore välkommet!

  @Leorio: Men där finns ju pengar att tjäna!!! 😉 Nej, jag håller med dig. Risken är att man tröttar ut publiken istället.

 4. Det finns ju fler sätt som man kan inspireras av Ultimate än bara av dess faktiska story arcs. Hela poängen med Ultimate-initiativet (inte bara för Spindelmannen, utan för hela Marvel) var ju för att uppdatera universumet och ge det en mer samtida känsla. Det kan ju vara en intressant inriktning för filmen, även om den storymässigt ändå ligger i Amazing-universumet. Jag skulle inte ha något emot det, och det skulle inte göra någon förvirrad.

  Att däremot använda sig av ett annorlunda universum så (relativt) tätt inpå de tidigare filmerna skulle nog däremot inte göra filmen några tjänster. Visst, jag som serietidningsnörd skulle förmodligen förstå förändringarna även om jag som sagt skulle tycka att de är konstiga med tanke på namnet, men den stora massan som kanske bara har sätt de tidigare filmerna skulle förmodligen bli redigt förvirrade. Ultimate ligger förmodligen för nära Amazing för att den genomsnittlige biobesökare ska inse att det är en distinkt skillnad mellan dem, och att det är därför som en del saker skiljer sig åt. Jämfört med om man, till exempel, skulle filmatisera framtidsvisionen Spider-Man 2099 (snälla gör’t!).

 5. Hur ofta orkar man se om samma berättelse… menar, den första av Ramis filmer känns ju inte direkt gammal och ska man redan nu berätta berättelsen en gång till…

  aja, vi får väl se hur det blir

 6. Väldigt skumt hur lika de två filmerna verkar vara, både i berättelse och stil. Enda skillnaden vad jag kan se nu är att den här såklart känna lite, lite mer modern samt att Parker nu mer än en fotomodell. Tråkigt.

 7. Nu har jag visserligen reagerat på samma sak tidigare, men det är möjligt att de bara fokuserar på den ramberättelse de har gemensamt antingen väldigt kort eller betydligt mera. Båda skulle nog kunna fungera för att särskilja filmen. Det underliga, om de vill göra just det, är att den här filmen (liksom Raimis första) verkar ha en “Goblin” som skurk. Visserligen en annan och visserligen med en helt ny skurk vid sin sida, men ändå en ganska tydlig likhet med första filmen.

  Vi får se. Det är lite för tidigt att säga. Jag har ingen koll på den här nya Goblin-skurken sedan tidigare, så det är väl möjligt att hans story arc är heeeelt annorlunda från Green Goblins i första filmen. Eller inte, vilket i så fall skulle vara väldigt dåligt för filmen.

 8. Jag känner också att det är på tok för tidigt för en reboot. Men jag har som sagt en känsla av att det handlar mer om pengarna än att de egentligen vill vårda sitt franchise.

  Men vem vet … De kanske faktiskt lyckas göra något “heeelt annorlunda” 😉 och på så sätt skapa något nytt och intressant.

  Men jag är fortsatt lätt skeptisk.

Comments are closed.