Arc the Lad TV (1999)

Arc the Lad
TV (1999) 26 x 25min


Arc the Lad utspelar sig i en värld där mycket av teknologin ligger 1800 tals nivå, men det även finns inslag av high tech. Därtil finns också magi, monster och onda komplotter. Ett flertal olika makter söker dominans i världen och skyarna domineras av deras stora luftskepp, med fruktansvärd eldkraft. I denna värld får vi följa en ung man med en speciell kraft som kastas in i händelsernas centrum, och vars val kan påverka hela världens öde. (Både världsbygget och storyn i serien påminner mycket om två andra serier, Last Exile som är klart bättre, och Vision of Escaflowne som är totalt överlägsen.)

Elk är en ung prisjägare som har en märklig kontroll över eld. Han är besluten att ta sig fram i världen, men plågas av hemska mardrömmar om experiment han utsattes för som lite på något hemligt institut. Snart räddar han räddar en ung kvinna som de olika makterna vill kontrollera och dras så oåterkalleligen in i det stora spelet om makten i världen. På vägen genom alla komplotter får han både oväntade vänner och obetvingliga fiender.

Det känns som om man har sett alltihop förut. Det är en klassisk historia utformad på ett klassiskt sett. Tyvärr var det inte så många av karaktärerna som var så sympatiska, så jag i alla fall slutade bry mig om hur det gick för dem. Desutom finns det ganska många äckliga scener i serien. Männsikor halvt utfläkta och halvvägs förvandlade till olika monster. Jag är inte specielt kräsmagad, men jag tyckte att de vid flera tillfällen gick för långt. Det var helt enkelt inte nödvändigt för storyn, utan var bara med som chockeffekt.

Storyn var ganska deprimernade och lite livlös, utan några intressanta snärtiga vändningar. Den enda karaktären som jag fann riktigt intressant var han som visade sig vara superondingen på slutet. Han hade först haft en roll i bakgrunden som sekreterare för dem man trodde var huvudskurkarna, men på slutet, när de inte längre var användbara för hans syften, steg han fram och tog makten. Mycket intressant kille, i en i övrigt totalt förglömlig serie.

Mitt betyg: 3/10