Crest of Stars – TV (1999)

Crest of Stars (Seikai no monshô)
TV (1999) 13 x 25min


En helt otroligt bra serie som utspelar sig ett antal tusen år in i framtiden
. Galaxen domineras av fem stora imperium av vilka det största och mäktigaste är Ahb imperiet. Ahb folket var från början en genmanipulerad slavras som flydde från sina skapare. Med tiden utvecklade de en egen kultur och har med hjälp av överlägsen teknologi karvat ut sitt imperium ur galaxens stjärnor.

Lin Jinto är en ung man som tillhör aristokratien på en av Ahbväldets lydvärldar. Han sänds till den väldiga Ahbflottan för att tränas i krigskonst och få kulturell förståelse. Där träffar han Lafiel, en av många barnbarn till Ahb imperiets kejsarinna. Lin råkar ut för en värsta sortens kulturkrock då Lafiel är en väldigt komplicerad varelse t.o.m. för en Ahb. Ändå är det något som drar dem till varandra.

Utan förvarning så attackerar de andra fyra imperierna. Under namnet “Förenade Mänskligheten” försöker de bryta Ahbs makt för att återföra Galaxen till de “rena” människorna. In i denna galax av oroligheter och krig kastas Lin och Lafiel tillsammans.

Det har totalt gjorts tre serier om Lin och Lafiel. Nästkommande heter Banner of the Stars. Allihopa är baserade på böcker skrivna av den japanske författaren Hiroyuki Morioka, som också har skrivit filmmanus till Animen. Därför är Animen ovanligt djup och intressant. Ahb kulturen ter sig verkligen mycket främmande, personporträtten är djupa och dialogerna är fullkomligt lysande.


Mitt betyg: 9/10