Stellvia of the Universe TV (2003)

Stellvia of the Universe (Uchuu no Stellvia)
TV (2003) 26 x 25 min


Detta är en helt underbar serie. Jag var halvvägs genom Last Exile när jag såg första avsnittet av denna serie, och fastnade direkt. Jag var tvungen att se alla 26 avsnitt innan jag kunde fortsätta med Last Exile.

År 2167 sker katastrofen. Jorden drabbas av oerhörda skador när strålningen från en supernova explosion når planeten. Men mänskligheten gick inte under. Tvärt om samlades och samarbetade jordens folk som aldrig förut, och tillsammans byggde de en framtid.

Året är nu 2356, i nästan 200 år har man förberett för att rädda jorden en andra gång. Man beräknar nämligen att allt det skräp (astroider, damm, m.m.) som supernovan slungade ut med 10% av ljushastigheten borde nå fram till solsystemet vid just denna tidpunkt. Därför har man byggt ett antal enorma rymdstationer med sköldgeneratorer som ska skydda jorden och hennes kolonier i solsystemet.

Till jordens station, Stellvia, kommer Kadase Shima, 15 år gammal, för att inleda sin träning som programmerare och rymdpilot. Hon skaffar snabbt vänner och de får tillsammans arbeta hårt för att lyckas med sina studier, för att plötsligt slungas in i händelser ingen kunde förutsäga.

Det finns många saker som de verkligen har lyckats med i den här serien. De har ett bra persongalleri, som verkligen har roligt med varandra. Värmen i deras gemenskap smittar liksam av sig genom tv-rutan. Historien tar inte riktigt den vändning som man väntar sig, det som man tror är finalen är bara ett mellansteg, för en ännu intressantare historia.

Tempot känns på något märkligt sätt ganska långsamt, samtidigt som de klämmer in väldiga mängder händelser på kort tid. Mycket imponerande hantering av den narrativa strukturen med andra ord. Detta är en serie som gör en glad.

Se den!.

Mitt betyg: 9/10