iPaden, min nya favoritkonsoll

Under min uppväxt spelade jag bara på PC. För några år sedan skaffade jag en PS2, därefter anlände en PSP och under de senaste åren har det mest blivit spelande på min Xbox 360. Men nu verkar det som att jag är på väg att göra ett nytt konsolhopp. Till iPad.

Det finns flera saker som får mig att älska spel på iPad. För det första den där plattan faktiskt oväntat kraftfull och kan visa riktigt snygg grafik, minst lika snygg som de nu ganska gamla 360rna och PS3orna.

Spelen ett väldigt effektivt distributionssystem. Det är bara att gå in i App-store och surfa omkring och se om det dykt upp något intressant sedan sist.

Många spel vågar vara enkla. Eftersom det inte finns krav på att spelen ska dra in miljoner, och plattformen ändå är hyfsat öppen så finns här möjligheten för små indieproducenter att ta sina visioner på allvar. Faktum är att jag mer än en gång har fått flashbacks tillbaka till C64ans dagar eller de tidigaste PC-spelen. Fast nu är så klart de enkla spelideerna omgivna av läcker grafik och fin formgivning.

Många spel vågar också vara korta. Detta är en stor fördel när man som jag är småbarnsförälder och inte längre har hundratals timmar att plöja ner i ett spel. Då är det skönt med spel man kan spela i 10-minuters bitar och kanske klara av på en två-tre timmar. (Även om det finns de som är betydligt längre än så.)

Det är billigt. När spelen kostar mellan 7-48 kr så vågar man liksom på sig att testa. Dessutom har många demoversioner som man kan tanka ner och lira lite innan man köper.

Den är smidigt att ta med sig. Man kan sitta i soffan, vid ett bord, på toaletten. Var som helst där man kan få några minuter över.

Den är flexibel. En iPad är ju så mycket mer än bara en maskin för att spela spel på. Man kan läsa böcker, kolla sin mail, surfa och använda tusentals med andra appar.

Över lag känns iPadens spelmarknad fortfarande lite som vilda västern. Vilket ärligt talat gör det väldigt spännande. Där finns knappt inga AAA-titlar, men det gör inget. Vill jag spela dem kan jag alltid knäppa på min Xbox. Men så som livet ser ut just nu gör iPad en till den perfekta spelkonsolen.

 

2 comments
 1. Jag har ännu inte sett ett enda spel som kommer i närheten rent grafiskt av vad en konsol presterar. Visst, finns konsolspel som är fulare än det snyggaste på ipad. Men det betyder ju inte så mycket. Och med nya konsoler så flyttas gränsen igen. Sen finns ju inte direkt ett överflöd av spel med stark story. Det mesta är ju någon form av grindingfestival.

 2. Min kära Malmer.

  Jag kunde inte hålla med dig mindre. 🙂

  Visst är det sant att iPaden kommer att hamna i bakvattnet när nästa generation spelmaskinerna kommer. Men förutom den halvnya WiiU så verkar de dröja på sig, så låt oss inte jämföra iPaden med nästa generation utan med den existerande. Även vid en sådan jämförelse så är det sant att iPaden inte orkar pumpa ut lika mycket grafik som en Xbox360 när den är på topp, som t.ex. Batman – Arkham City. Men den fixar faktiskt grafik som inte är så långt därifrån. Titta t.ex. på den här videon med Dead Space till iPad (som för övrigt kostade 7kr.)

  http://www.youtube.com/watch?v=CGyzAcw2NNo

  Sedan är jag inte lika grafikkänslig som du. Du ser säkert grejer jag inte ser. Men iPaden har kommit över den där tröskeln där den fula grafiken kan vara en stötesten för nya spelare. Det är snyggt nog. Men det är klart. Jag spelar ju med glädje gamla X-Com – Enemy Unknown utan att bry mig om att det är pixligt.

  Vad gäller spel med bra story så vill jag bara peka på det utmärkta The Walking Dead som är en kunglig upplevelse på iPad. Det tyckte visst inte bara jag. Såg att spelet hade vunnit “Game of the Year Award” på Spike Video Game Award. Mycket mer prestigefyllt än så kan det väl inte bli. Det slog ut andra tävlande (som är stora AAA-spel på de vanliga konsollerna) så som Assassins Creed III, Dishonoured, Journey och Mass Effect 3. Spännande eftersom Walking Dead i princip är ett uppfräschat äventyrsspel med betoning på story, relationer och att navigera sig socialt i en grupp med överlevare.

  Men det är inte bara The Walking Dead som bär på bra berättelser. Det har blivit värsta rushen att konvertera gamla klassiker så som: Broken Sword-serien, Myst, Baldurs Gate och Another World. Men där finns inte bara gamla klassiker utan även gott om nya berättelseorienterade spel, så som Horn, Lili, XboxLivestorsäljaren Bastion och World of Goo (märklig nog då det är ett pusselspel.) Ärligt talat känns iPaden perfekt för äventyrsspel och jag tycker mig också se hur det kommer allt fler till AppStore. Är det kanske en renässans på gång?

  Visst är det sant att det är en bit kvar till Mass Effect och Dragon Age. Men ärligt talat tror jag inte att det kommer att dröja länge innan vi är där.

  Personligen älskar jag en bra berättelse, men många av de spel jag lirar på iPaden är pusslespel. Just för att min livssituation med småbarn inte riktigt tillåter för mig att sjunka ner i soffan i flera timmar för att spela. Istället har man små korta luckor av tid här och där. Då är det perfekt med pusslespel som man kan starta och avsluta när som helst.

  Jag minns med glädje de sköna pusselspel som fanns till PCn på 90-talet. Jag kunde spendera timmar på spel som The Incredible Machine. Nu har det släppts massor av bra (och några dåliga) pusselspel till iPad. Bland de jag tycker är roligast kan nämnas World of Goo, Cut the Rope och Wheres my Water.

  Och då har vi inte ens börjat tala om de helt knasiga spelen som Tentacle – Enter the Dolphin, som bara skulle fungera på en touchplatta. Där styrningen inte är en emulering av en annan styrningsmetod utan just använder plattans egen styrka maximalt i spelets grundläggande design.

  Jag tror ärligt talat att touchtelefonerna och surfplattorna inte bara är här för att stanna, utan dessutom kommer att förändra hur vi spelar spel i framtiden.

Comments are closed.